Osnovna šola in računalniki

Danes je debata nanesla na uporabo računalnikov v Osnovnih šolah. Nekateri so pravili, da šola ne zahteva učencem dela na računalnikih, nekateri pa da doma morajo tudi delati razne referate v Power poitu, excelu in wordu. Seveda se strinjam, da šolarji čim prej osvojijo znanje raznih operacijskih sistemov. Ni mi pa jasno, ali lahko učitelji zahtevajo da učenec v 8 razredu devetletke zahteva nalogo v Powerpointu. Kako lahko kaj takega zahteva. Nekatere družine nimajo niti osnovnih potrebščin za preživetje, kaj šele da bi si kupovale drage računalnike. Še manj pa drage programe na njih. Jasno mi je, da naj poiščejo razne informacije in naredijo nalogo. Kako sedaj iščejo podatke? Po internetu ali v knjižnicah, tako kot smo to počeli tudi mi.

Zanima me kakšne izkušnje imate vi? Kdaj so vaši otroci zečeli uporabljati računalnike za domače naloge?

Advertisements

6 thoughts on “Osnovna šola in računalniki

  1. Dej, dej, dej, dej, zdej pa pretiravaš. Zelo zelo redke so družine brez računalnika. In Powerpoint prezentacijo se da narediti tudi brez dragih programov z OpenOffice. Sicer ima večina itq piratske MS Office, ampak obstaja zelo dobra free alternativa.Sicer sem pa jaz že pred 6 leti delal PPT prezentacije za OŠ. Da ne omenjam da sem imel že 15 let nazaj računalnik, kar je bilo pred vrtcem. Moram sploh omeniti, da takratna 386ka še zdaj odlično služi namenu? Good old times…

  2. Mih@, moj prvi računalnik je bil Comodore 64 dalnega leta 1984. Namenjen je bil igram in nič drugemu :). Prvi PC sem si pa kupil pred dobrimi 10. leti, ki še danes deluje. Bolj sem bil presenečen, ko mi je sestrična pravla, da morajo nalogo naredit v PPT. In iz tega je nastala debata, računalniki da ali ne v OŠ.

  3. Kolikor vem, je tak al tak večina šolskih knjižnic danes opremljenih z računalniki, tako da tudi tisti, ki doma nimajo računalnika lahko tam naredijo seminarsko. Vsaj pri nas je blo tako…

  4. @kreg: Saj sem napisal, da smo mogl to mi že 6 let nazaj v 8. klasu OŠ delat in je blo čist normalno, tko da zdej je sam še tok bolj. Aja, Commodore 64 ni PC!

  5. @Mih@ sem razumel, kaj si hotel povedat 😉 , Za Comodore 64 pa vem da ni PC, sedaj je že vsak žepni kalkulator hitrejši od Comodorja :D, pa še nekaj, še vedno imam Comodorja doma v omari z celo škatlo kaset (če nekateri ne veste kaj so kasete si poiščite na internetu hehe) in igralnih palic. Bo pa to zanimivo enkrat pokazat otrokom, na čem smo se mi zabaval.@cyman seveda se vse da, samo nekateri ne razumejo, da gre tehnika učenja naprej. Da se danes ne uči vse na pamet, ampak si lahko kaj prebereš iz bukle na testih. Tudi mi smo imeli tako, pa sem šolo končal še v prejšnem režimu.

  6. Hvala bogu, da jih učijo. Ko samo pogledam svoje starše, ki so v vsej tej tehnologiji kot invalidi. In močno upam, da jih učijo vsaj toliko, da bodo znali računalnike pametno uporabljati, ne pa samo nabijati igric in početi neumnosti.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s