Zalog silos

Silos v Zalogu. Nikjer nisem zasledil kdaj je bil zgrajen, vem pa da je v lasti zavoda RS za blagovne rezerve. Kje stoji? Stoji ob Zaloški cesti preden se zapeljete v podvoz, ki vas pripelje v sam Zalog pri Ljubljani. Še preden se je mestna občina Ljubljana razširila vse do reke Ljubljanice, je tu pri silosu stala tabla, ki vas je obveščala, da ste ravno vstopili v Zalog. Pred leti so ga popolnoma obnovili, silos je dobil novo fasado. Je pa lepo viden iz vsakega večjega hriba, ki je v Ljubljani, tako se ga vidi iz Ljubljanskega gradu, Šmarne gore, Debnega vrha, pa še iz kakšnega hriba bi se ga videlo.

Ko sem bil še majhen,se spomnim, da je oče vedno govoril, ko smo se peljali mimo, sedaj smo pa doma. Pa še res je, še dober kilometer in sem na domačem dvorišču.

Silos, pogled iz Kašlja.

Višine in datuma postavitve, nisem nikjer zasledil. Žal.

OPOMBA: Dodano 07.03.2008

Silos – zgrajen leta 1949, visok 47 m. Ima 29 celic ali shramb, normalna kapaciteta 500 vagonov žita. Za krajši čas pa lahko sprejmejo tudi do 800 vagonov. Silos deluje avtomatično. Polnjenje se izvaja s pomočjo elevatorja.
Več: Stane Matjažič, Naš Zalog (Zbir zgodovinskih dogodkov), 1998

Advertisements

2 thoughts on “Zalog silos

  1. Silos – zgrajen leta 1949, visok 47 m. Ima 29 celic ali shramb, normalna kapaciteta 500 vagonov žita. Za krajši čas pa lahko sprejmejo tudi do 800 vagonov. Silos deluje avtomatično. Polnjenje se izvaja s pomočjo elevatorja.Več: Stane Matjažič, Naš Zalog (Zbir zgodovinskih dogodkov), 1998

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s