RAW ali JPEG – delavnica Lightroom

Včeraj, v soboto, smo se zopet izobraževali klubovci E-fotografija. Povabljeni smo bili na predavanje v Šentjur pri Celju. Kjer sta nas je gostila Robert Gajšek in Samo Hajtnik – Guzman, ki pa je imel še eno nalogo, predstavil nam je delovanje programa Lightroom. Ni bila namenjena samo Lightroomu, temveč, zakaj je bolje slikati v RAW kot pa v JPEG. Samo nam je lepo razložil dobre in slabe lastnosti vsake datoteke. Kot je povedal, RAW (Zakaj RAW) datoteka zavzame bistveno več prostora na polnilniški kartici kot pa datoteka JPEG. Zakaj tako. Tudi odgovor smo dobili. RAW (zakaj uporabljati RAW 1, 2) datoteka je popolnoma neobdelana (surova) in je ni tudi pod razno mogoče tako fotografijo oddati v razvijanje. V razliki od datoteke JPEG, ki pa nam jo naredi aparat, je mogoče takoj tiskati na foto papir, brez kakršne koli obdelave. Za datoteko RAW je tudi malo programov, ki bi jo odpiralo, zato nam je samo predstavil Lightroom. Še preden pa smo začeli z programom, smo se odpravili na bližnji hrib Rifnik, kjer smo fotografirali, seveda v RAW-u. Čas za fotografiranje je zelo hitro minil, pa tudi želodčki so že klicali, da bi bilo dobro kaj prigriznit. Robert nas je odpeljal do gostilne v Šentjur, kjer smo za to poskrbeli.

Po kosilu, pa na predavanje o programu Lightroom. Samo se je zelo dobro pripravil na malo večje učence in učenke, ki smo ga zelo pozorno poslušali. Je pa tako predavanje bistveno bolj zanimivo, kot pa tisto, ko sem še sam hodil v šolo. Mogoče je bil vedno problem v predavatelju?

Še enkrat se moram zahvalit Robertu Gajšeku, ki nam je priskrbel prostor z ustrezno opremo in Samu Hatnik – guzmanu za predavanje o Lightroomu.

Upam da bomo to še kdaj ponovili?

Križ na hribu Rifnik.

Nekateri smo fotografirali, nekateri so se sončili.

Spomladanski žafran.

Advertisements

2 thoughts on “RAW ali JPEG – delavnica Lightroom

  1. uf, taka poučna predavanja bi tudi jaz potreboval in bi jih bil vesel. Toda, kaj čem če sem v takem kraju kjer to skoraj ni mogoče oz. ni glih velikega interesa pišuka 😀

  2. Aco, saj smo klubovci iz vseh vetrov. Za take izlete se pa zmenimo glede prevoza. Enkrat pelje eden, drugič drugi, ali pa damo za bencin.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s