Poliranje avtomobilskih žarometov

Že ob nakupu avtomobila, niso bile sprednje luči ravno v najboljšem stanju. Ker žarometi niso stekleni, tako kot sem jih imel do sedaj. Temveč so plastična in te so lakirana z prozornim lakom. Lak pa z časom posta ne mat in svetilnost ni več taka kot bi morala biti. Ob dnevu se to niti ne pozna, ko pa nastopi noč šele vidiš kakšen problem nastane da nič ne vidiš pred seboj. Da ne govorim v dežju, to pa je katastrofa.

Letos spomladi sem imel tehnični pregled vozila. Avto je bil brezhiben. Zapletlo se je ravno pri sprednjih lučeh. Slaba svetilnost. Pravzaprav je zelo težko izmeril svetilnost, tako da je bil kar v dilemi, naredit ali pasti tehnični pregled. Ko pa sem mu obljubil, da bom zadevo zrihtal v najkrajšem času, mi je potrdil tehnični pregled.

Pa da se nisem preveč zanašal na to, sedaj sem pa naredil, sem moral nekaj naredit v tej smeri in zrihtati žaromete. Najprej sem se pozanimal za nakup novih, nato pa mi pride na ušesa, da se takšne žaromete da obnovit, oziroma spolirat. Potrebno si je čas vzet in se pozanimat na internetu. Tu se vedno najdejo koristne informacije. Lahko bi rekel iz prve roke.

Malo sem bil razočaran, ker so bile informacije zelo skope. Nato pa zasledim prave informacije. Gremo v nakup.

Kaj potrebuje: Zaščitni krep trak, vodobrusni papir (sam sem uporabljal P500,P800 in P1000) če bi našel še večjo vrednost (P1500) bi kupil tudi tega in seveda polirno pasto.

Sedaj pa k delu! Prvo sem zaščitil lak z krep trakom okoli loči, nato pa veselo brusenje. Ker so bile moje loči res katastrofalne, sem pričel kar z tipom P500 dokler niso postale čisto mat, nato z tipom P800 in na koncu še z finim vodo brusnim papirjem tipa P1000. Kot rečeno, če bi imel še bolj fin papir, bi brusil tudi z tem.

luc-1

Takole izgleda po brušenju z vodo brusnim papirjem. Sam sem bil kar malo skeptičen, da ne bom moral na koncu kupiti res nove žaromete.

Sedaj pride bolj fin del. Najprej odstranim zaščitni trak, nato površino dobro osušim, Tu mi je prišel prav stisnjen zrak iz jeklenke (kompresorja po domače 🙂 ) Ponovno zaščitim lak okoli žarometov, vzamem fino krpo in polirno pasto. Sedaj pa da vidim, kako deluje ta čudodelna pasta. Že pri prvem nanosu se vidi razlika. Še bolj veselo poliram in na koncu je razlika res očitna.

luc-2

Takole izgleda žaromet po poliranju.

po-poliranju

In takole izgledata oba žarometa po poliranju 8)

pasrta

Z to pasto sem si zrihtal žarometa.

Cen vsega materijala je bila cca 15€, piva nisem računal zraven. Če sem vam pomagal z to obrazložitvijo sem zelo vesel. Pa veselo poliranje vam želim 😀

Vse fotografije so narejene z mobilnim telefonom P1i.

Advertisements

4 thoughts on “Poliranje avtomobilskih žarometov

  1. Hja dobro ti je ratalo in zdaj si me spomnil, da bi tudi jaz moral to naredit na svojem avto…..hmmmmm….samo se mi ne da 🙂

    Lp, Peter

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s